Verkuno op reis

Op school komt drie weken lang een zuil te staan met 12 tot 20 kunstwerken van verschillende Verkuno-kunstenaars. Er worden schilder- en druktechnieken, foto's, collages en vilt getoond. Realistisch als abstract werk, plat en ruimtelijk, zowel kleurrijk als monochroom. De werken hebben dezelfde basismaat hebben om eenheid in het geheel te creëren.

De groepen 5 en 6 krijgen aan de hand van deze zuil een les kunstbeschouwing van een kunstenaar, waarin er kennisgemaakt wordt met verschillende beeldaspecten (ruimte, kleur, vorm, textuur, compositie) en met de gebruikte materialen en technieken. 
Binnen de context van oriëntatie op jezelf en de wereld komen ook levensbeschouwelijke en filosofische aspecten aan de orde: Wanneer is het kunst? Wat is mooi of lelijk? Wat is inspiratie? Kun je van kunst leven? Wat moet een kunstwerk kosten? Het verschil tussen een echt kunstwerk en afbeelding?

Van elk werk is een gesealde afbeelding in kleur op A3 formaat een lessuggestie beschikbaar. De werken kunnen/mogen op grond van verschillende kenmerken door de leerlingen opnieuw geordend worden. Hiervoor worden witte katoenen handschoenen bijgesloten (net als in een museum).

Het project zou afgesloten kunnen worden met een expositie van werk gemaakt door de leerlingen met een echte opening, uitnodiging en hapjes bijvoorbeeld door de kinderen gemaakt.

  • Cultuurmenu - Verkuno op reis