Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET online We kennen allemaal wel het spelletje IK ZIE, IK ZIE, WAT JIJ NIET ZIET, dat we vaak uit verveling spelen, maar ons ondertussen op scherp zet. In deze workshop gaat dit spel heel veel stappen verder.

Deel 1
Het beroemde kunstwerk de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan leent zich goed als visueel middel. Op creatieve wijze kijk je met kleuters naar kleuren, vormen en ruimte. Mirjam heeft het kunstwerk in Lego en in 3D nagebouwd en gefilmd, zodat het lijkt alsof je met een vliegtuig over en langs het kunstwerk vliegt. De fantasie van de kleuters blijkt grenzeloos nadat ze de video van dit Lego kunstwerk hebben gezien. Meteen willen ze zelf aan de slag. Met Lego uiteraard.
Het blijft niet bij Lego alleen. Zodra iedere kleuter tevreden is over zijn of haar eigen creatie met Lego, mag het kind van zijn/haar kunstwerk een foto maken. Op dat moment neemt Mirjam hen, nog steeds online sprekend vanaf het Digibord, mee in het kijken naar perspectief. Want je kunt het kunstwerk van heel veel verschillende kanten bekijken en fotograferen. Extra leuk is het als de leerkracht alle foto's, bijvoorbeeld via Bluetooth, overzet op zijn of haar computer, om de resultaten op een ouderavond via het Digibord als diaserie af te spelen.
Het blijft niet bij deze ene workshop. Want, want om alle ervaringen en indrukken nog eens extra te laten bezinken bij de kinderen, is er ook een deel 2.

Deel 2
Het tweede deel bestaat uit een tekenopdracht, die aansluit op deel 1 en die een dag of een week later kan worden uitgevoerd en begeleid door de leerkracht zelf. Hiervoor krijgt de leerkracht een PowerPointpresentatie toegestuurd, die leest als een kinderboek. De leerkracht hoeft dit niet voor te bereiden en kan zich, net als de kinderen zelf, ontspannen laten leiden door de aanwijzingen die vanaf de PowerPoint worden gegeven (dit deel wordt gemaild).

  • Cultuurmenu - Ik zie, ik zie wat jij niet ziet