Het nieuwe oude huis

Olifant en Giraf willen gaan samenwonen. Maar Giraf past niet in het huis van Olifant en Olifant niet in dat van Giraf. Ze gaan op zoek naar een nieuw huis en kloppen daarvoor aan bij hun vrienden. Aap woont in een molen, Bever in een brugwachtershuisje. Uil woont in een kerk en de familie Konijn in een oude school. Stuk voor stuk plekken die goed passen bij de aard van hun bewoners, maar die ongeschikt zijn voor de combinatie van een olifant en een giraf. Er zit voor Olifant en Giraf dus niets anders op dan een nieuw huis te bouwen. 

Het nieuwe oude huis is een project rondom het thema huizen/architectuur. De verandering van de eigen omgeving door de tijd staat centraal. Het startpunt van de verschillende activiteiten is een verhaal over Olifant en Giraf. De leerlingen luisteren naar het verhaal, ze werken met materialen uit de leskist en ze ontwerpen en bouwen een huis voor Olifant en Giraf. De leerlingen maken daarna een wandeling in de buurt van de school en bekijken aan de hand van een kijkopdracht verschillende (historische) gebouwen in hun eigen omgeving. 

Het pakket Het nieuwe oude huis bestaat uit een prentenboek, vier uitgewerkte lessen en een leskist met materialen voor gebruik in de klas.

  • Cultuurmenu - het nieuwe oude huis