Planten op reis

Waar komen de planten in onze tuinen oorspronkelijk vandaan? Grote kans dat ze helemaal niet uit Nederland komen, maar uit Azië of Zuid-Amerika. Ze hebben dus een lange reis gemaakt! In deze tentoonstelling ontdekken de leerlingen alles over planten op reis. Van de onverschrokken plantenzoekers uit de 17e, 18e en 19e eeuw, die met gevaar voor eigen leven over de hele wereld op zoek gingen naar nieuwe plantensoorten, tot de botanische tekenaars van nu, die op wetenschappelijke verantwoorde wijze planten ‘portretteren’ voor bijvoorbeeld plantengidsen of wetenschappelijke studies. 

De tekeningen in deze tentoonstelling zijn gemaakt door een groep internationaal toonaangevende botanische tekenaars. Uitgangspunt zijn enkele ‘reisverhalen’ van planten die illustreren hoe verschillende soorten verspreid raakten over de hele wereld.

Samen met een museumdocent bekijken de leerlingen in kleine groepjes de tentoonstelling. Aansluitend gaan ze in de museumzaal zelf aan de slag met een creatieve doe-opdracht. Als onverschrokken plantenonderzoekers zullen we kijken naar de kleine details in planten, zoals ook de botanische tekenaars dit doen.

  • Culturele Mobiliteit - museum de buitenplaats
    © Museum De Buitenplaats - Planten op Reis - Anita Walsmit Sachs, Tulipa clusiana, aquarel, 28 x 33 cm

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit, probeer het een volgende editie weer.