Operatie Sigismund & Het Grootste Poppenhuis van Nederland

Beleef de 18de eeuw!

Operatie Sigismund 
Er heerst opwinding in het archief! Een eeuwenoud raadsel moet worden opgelost. Kunnen de leerlingen helpen? In het Drents Archief ligt een héél oud dagboek. Dit dagboek is niet zomaar van iemand, maar van Sigismund van Heiden Reinestein, de laatste drost van Drenthe. Zijn dagboek eindigt met de regel:
'Als kamerheer van de Prins van Oranje ben ik op de hoogte van zijn doen en laten. De Prins is naar Engeland gevlucht. Hij heeft mij, zoals gebruikelijk in onzekere tijden, zijn zegel toevertrouwd. Zoals gewoonlijk bewaar ik het zegel...'
De rest van de tekst ontbreekt. Waar is het zegel gebleven? In de oude kelders van het archief gaan de leerlingen met behulp van de modernste technologie als echte archivarissen aan de slag. Spelenderwijs maken zij kennis met beheer en behoud in een archief. In groepjes gaan de leerlingen de verschillende bronnen uit het archief van Sigismund onderzoeken. Elke opdracht geeft nieuwe aanwijzingen. Alle puzzelstukjes samen leiden uiteindelijk tot de ontknoping.

Historische Ontmoeting
Vaker dan twee keer per jaar wassen? Levensgevaarlijk, het water zit immers vol met ratten. Elektriciteit is nog niet uitgevonden en een heksenbal moet voorkomen dat je van achter wordt beslopen door een heks...
De Historische Ontmoeting in Het Grootste Poppenhuis van Nederland is een les om nooit te vergeten. Over standsverschillen, over waarden en normen en met zeer merkwaardige historische voorwerpen in de hoofdrol.
Het poppenhuis wordt bewoond door de familie Van Lier. Hoofdbewoner is Ontvanger-Generaal Johannes van Lier (1726-1799). Hij woont samen met dochter Barbara en zoon Helperus van Lier in het 'Ontvangershuis'. Johannes is een van de belangrijkste mensen van Drenthe. De familie heeft dan ook een stoet aan bedienden, zoals huishoudster Tallegien Jans, kokkin Jantien Boerema en koetsier Roelof Harms.
Een medewerker van het museum ontvangt de groep en neemt hen mee naar het Poppenhuis. Daar aangekomen komt het Poppenhuis plotseling tot leven en ontdekken de leerlingen dat de wereld er 250 jaar geleden heel anders uitzag.