Mysteries in het veen

Stap in de wereld van het Meisje van Yde

Ziekten, natuurrampen en oorlogen waren zo’n 2.000 jaar geleden de aanleiding om mensen te offeren. De lichamen van enkele slachtoffers zijn rond 1900 door turfstekers gevonden in het veen, waaronder het - inmiddels - wereldberoemde meisje van Yde. Wat is het verhaal achter de veenlijken? Hoe leefden deze mensen? Hoe zijn ze om het leven gebracht? En wat bracht hun dorpsgenoten tot deze daad? 

Tijdens het programma ‘Mysterie in het veen’ stappen de leerlingen terug in de tijd. Ze ontdekken en ervaren op een indringende manier hoe het was om tweeduizend jaar geleden in Drenthe te leven. 

Aan de hand van een spannend verhaal maakt de groep kennis met Drenthe in de ijzertijd. De leerlingen horen over het leven in de kleine nederzettingen, over de geloofswereld van de bewoners en over de jacht en de landbouw. Vervolgens krijgt elke leerling een eigen rol. Samen spelen ze de inwoners van een Drents dorp in de Romeinse tijd. Ze moeten de problemen van die tijd oplossen: ziekten, oorlogen en natuurrampen… De opdrachten worden steeds spannender en ingewikkelder. Tot slot brengt de klas een bezoek aan het meisje van Yde*. Aansluitend kan met de bus een bezoek aan de vindplaats worden gebracht.

*Niet verplicht voor leerlingen die dit niet willen.

  • Culturele Mobiliteit - Drents Museum

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit, probeer het een volgende editie weer.