De kom en ik

De Groninger kunstenaar Piet Sebens is gek op spulletjes. Hij houdt vooral van keramiek; schaaltjes, kommen en vaasjes. Hij bekijkt het graag van alle kanten. Aan iedere kom is wel iets interessants te ontdekken; barstjes in het glazuur, een mooie schildering of een kleine beschadiging. Zijn atelier is net een museum. Hij verzamelt onder andere Japanse flesjes, antiek Chinees keramiek en Romeinse vaasjes. Piet Sebens zet de voorwerpen zo neer dat het een interessant geheel wordt, een compositie. Dan schildert hij hiervan heel nauwkeurig een realistisch stilleven. 

Het werk van Sebens past in een lange traditie.In de tijd van de Romeinen werden al stillevens op muren geschilderd. En de stillevens uit de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst waren destijds al wereldberoemd om de stofuitdrukking; de weergave van het oppervlak van een voorwerp. In een stilleven liet de kunstenaar graag zien dat hij of zij veel verschillende materialen, zoals fruit, textiel, aardewerk of glas kon schilderen. Vaak gebruikten schilders favoriete voorwerpen steeds weer opnieuw.

Samen met een museumdocent bekijken de leerlingen in kleine groepjes de tentoonstelling. Vervolgens gaan ze met objecten aan de slag in het museum. Zoals Piet Sebens dat ook doet, speuren ze naar de details die een object interessant maken om te schilderen. Iedere groep kiest vervolgens voorwerpen die zij mooi bij elkaar vinden passen en zet deze in een kunstige compositie neer. Zo maakt iedereen een echt stilleven in de museumzaal.

  • Culturele Mobiliteit - museum de buitenplaats
    © Buitenplaats Piet Sebens, Doek en kom, 2014

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit, probeer het een volgende editie weer.