Zwaluwen trekken van Havelte naar Hoogeveen

Categorie: 
Kunstbeoefening

De zwaluwen uit het project Vlieg zwaluw, vlieg! strijken binnenkort neer in Hoogeveen, dankzij financiële steun van het ouderenwerk van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen. Het kunstproject van Judith Schmidt is ontwikkeld in het kader van ons project Gekleurd Grijs en heeft als doel om senioren en kinderen met elkaar te verbinden. Kinderen uit de groepen 6 en 7 van Ssbo de Carrousel in de wijk Wolfsbos gaan aan de slag met het versieren van één kant van een houten zwaluw. Daarna worden de zwaluwen bezorgd bij ouderen in Hoogeveen die de andere kant voorzien van een decoratie. De zwaluwen staan symbool voor een nieuw begin en zijn een teken van hoop en geluk in coronatijd.

Bij de zwaluw ontvangen de senioren ook een brief met een gedicht of een tekening van een leerling van de Carrousel. De kinderen vragen de ouderen een herinnering uit hun kindertijd te delen. Een herinnering aan de zwaluwtijd in hun jeugd, de tijd van het voorjaar richting de zomer. 

Alle zwaluwen worden begin september samengebracht in een grote mobile en tentoongesteld tijdens Kunstwark in 't Park, het jaarlijkse evenement waar kunstenaars van allerlei pluimage hun kunsten vertonen. Daarna krijgen de zwaluwen een plek in een buurtcentrum in Hoogeveen. De herinneringen van de kinderen en de ouderen krijgen ook een plekje op de tentoonstelling. Individuele verhalen worden zo een gemeenschapsproject. We hopen dat kinderen en ouderen elkaar kunnen bij de tentoonstelling kunnen ontmoeten.

Lees meer over Vlieg zwaluw, vlieg! op deze webpagina