• Hof van Heden Hooghalen
  • Hof van Heden Hooghalen
  • Hof van Heden Hooghalen

Voedselproject met drie generaties Haolers

Categorie: 
Kunstbeoefening

Hoe koken de jonge en oudere inwoners van Hooghalen? Kennen zij bijzondere streek- of familierecepten en welke verhalen horen daarbij? Gaan jongeren sneller voor het gemak of zijn ze te verleiden tot het wecken van groenten, het bakken van taarten of het maken van jam met vruchten uit de dorpstuin? Om op die vragen een antwoord te krijgen brengt voedselontwerper Caro Turlings drie generaties inwoners van Hooghalen bijeen in het project Hof van Heden Hooghalen. 

In elke regio hebben mensen hun eigen typische gerechten. Een combinatie van lokale  ingrediënten, die nét even die ene smaak maken en herinneren aan gezellig tafelen bij opa en oma. Dit maakt regio's uniek, zoals ook de verhalen die vaak los komen over hoe een recept is ontstaan of is doorgegeven. Smaken die door de oude vormen van bewaren zo speciaal zijn. Welke recepten kennen we nog van geweckte groenten uit de tuin, gedroogd, in het zuur of gefermenteerd? 

Ook Hooghalen is een regio met eigen smaken, recepten en verhalen. Caro Turlings gaat deze verhalen de komende weken verzamelen om deze in januari 2021 aan een lange tafel aan de bewoners te presenteren en te laten proeven. Een smaakwandeling.
De lokale producten in de winkel en bij de boer winnen aan populariteit tijdens de coronacrisis. Zo blijkt uit onderzoek. Mensen gaan voor gezond, gemak en beleving. Ook in Drenthe is deze trend zichtbaar. Boeren verkopen groenten en fruit aan huis of uit kraampjes langs de weg en er zijn in Drenthe zelfs melktappunten. Het project Hof van Heden Hooghalen maakt de lokale, duurzaam geproduceerde, producten zichtbaar en laat zien dat er op culinair gebied veel is om trots op te zijn. Vaak worden recepten van oma op kleinkind of van moeder op zoon doorgegeven. In Hof van Heden Hooghalen worden die (oude) streek- en familierecepten van de inwoners verzameld om ze te delen met een nieuwe generatie. Daarnaast wordt de kennis en kunde rondom het telen, bereiden en consumeren van eten gedeeld. 

Caro Turlings: "Veel mensen in Hooghalen vinden hun eigen baksels heel gewoon. Vaak geven ze echter een twist aan de stamppot, jam of likeur die heel bijzonder is. We weten dat er bijzondere recepten zijn van oliebollen en van Drentse stoofpotjes. We zijn dan ook op zoek naar de mensen die dagelijks koken en jaarlijks wecken en hun tips willen delen met anderen."
Eén van de inwoners: "Ze zijn niet goedkoop, want ik koop alleen het beste rundvlees, maar daar maak ik dan ook de allerlekkerste stoofpotjes van. Heerlijk! Met wortel, altijd met wortel, en natuurlijk ui. Soms met peperkoek. En lang laten opstaan. Dat je huis de hele dag zo lekker ruikt."
Caro Turlings wil met het voedselproject 'het normale leven' documenteren en vastleggen. "Alleen dan krijg je een mooi document en tijdsbeeld over het leven van alle dag", aldus Turlings. 

Het project Hof van Heden Hooghalen is een project van K&C en House of Design en is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, de Bank Giroloterij en het fonds Sobrietas.