Voedselproject met drie generaties

Categorie: 
Evenementen

Hoe koken de jonge en oudere inwoners van Hooghalen? Kennen zij bijzondere streek- of familierecepten en welke verhalen horen daarbij? Gaan jongeren sneller voor het gemak of zijn ze te verleiden tot het wecken van groenten, het bakken van taarten of het maken van jam met vruchten uit de dorpstuin? Om op die vragen een antwoord te krijgen brengt voedselontwerper Caro Turlings drie generaties inwoners van Hooghalen bijeen in het project Hof van Heden Hooghalen.

De lokale producten in de winkel en bij de boer winnen aan populariteit tijdens de coronacrisis. Zo blijkt uit onderzoek. Mensen gaan voor gezond, gemak en beleving. Ook in Drenthe is deze trend zichtbaar. Boeren verkopen groeten en fruit aan huis of uit kraampjes langs de weg en er zijn in Drenthe zelfs melktappunten. In het project Hof van Heden Hooghalen worden (oude) streek- en familierecepten van de inwoners verzameld om ze te delen met een nieuwe generatie. Het project maakt de lokale, duurzaam geproduceerde, producten zichtbaar en laat zien dat er op culinair gebied veel is om trots op te zijn. Vaak worden recepten van oma op kleinkind of van moeder/vader op zoon en dochter doorgegeven. In Hof van Heden Hooghalen worden die recepten verzameld en bewaard voor degenen die net beginnen met koken en wordt de kennis en kunde rondom het telen, bereiden en consumeren van eten gedeeld.

Caro Turlings: "Veel mensen vinden hun eigen baksels heel gewoon. Vaak geven ze echter een twist aan de stamppot, jam of likeur die heel bijzonder is. We weten dat er ook bijzondere recepten zijn van oliebollen en kniepertjes en van een typisch Drents stoofpotje. We zijn dan ook op zoek naar de mensen die dagelijks koken en jaarlijks wecken en hun tips willen delen met anderen."

Het project Hof van Heden Hooghalen is een project van Stichting Kunst & Cultuur en House of Design en mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, de Bank Giroloterij en het fonds Sobrietas.