• Cartoon graffiti op garagedeur

Start Proeftuinen filmeducatie op 19 scholen

Categorie: 
Onderwijs

De Proeftuinen filmeducatie gaan deze maand in Groningen, Drenthe en Friesland van start. In totaal 19 scholen, waarvan 12 in het primair en 7 in het voortgezet onderwijs, doen mee. In de proeftuinen maken scholen onder begeleiding van filmmakers kennis met animatie en beeldtaal en wordt gezamenlijk onderzocht hoe filmeducatie een structurele plaats kan krijgen in het onderwijs. 

Proeftuin Groningen
In de provincie Groningen gaan 10 primair onderwijs scholen samen met 5 filmmakers aan de slag met animatie in de klas. Het uitgangspunt in deze proeftuin is het onderzoeken wat leerkrachten en filmmakers nodig hebben om kinderen grip te laten krijgen op film. In Groningen ligt de nadruk op de taal, vorm en zeggingskracht van animatie.

De deelnemende Groningse scholen zijn: IKC De Linde (Eenrum), OJS De Swoaistee (Groningen), Dr. J. de Graafschool (Groningen), Widar Vrijeschool (Groningen), IKC Vitus (Winschoten), CSBO De Kimkiel (Groningen), KDS Bisschop Bekkers (Groningen), OBS Brinkschool (Haren), MBS De Getijden (Pieterburen) en Gbs de Brug (Zuidhorn).
De filmmakers zijn: Willemijn van Arnhem, Margriet Westerhof, Pauline Los, Reynaert Vosveld en Eva Lenis.

Proeftuin Drenthe
In de provincie Drenthe gaan 5 scholen voor voortgezet onderwijs aan de slag om filmeducatie een structurele plek te geven bij hen op school.

Het uitgangspunt in deze proeftuin is dat de scholen samen met de filmmakers in de praktijk onderzoeken wat past bij het onderwijsprogramma en de leerlingen om zo richting te geven aan filmeducatie.
De leerlingen bezoeken het IFA (Internationaal Filmfestival Assen). Ook ontmoeten de scholen elkaar voor uitwisseling en inspiratie.

De deelnemende scholen zijn:
PRO (praktijkonderwijs) Assen, Esdal college in Klazienaveen, RSG de Borgen locatie Ronerborg in Roden, CS Vincent van Gogh, locatie Lariks in Assen en De Nieuwe Veste in Coevorden.
De filmmakers zijn: filmmakers met leservaring van DAF (Digital Art Factory) / ICO en Yotka Kroeze van One day Artist

Meer weten over Filmhub Noord? Kijk op onze webpagina