• Rondje Koekange

Rondje Koekange

Open Monumentendag wordt in Koekange gevierd met Rondje Koekange, een evenement met onverwachte performances op drie historische locaties. Geïnteresseerden kunnen op zaterdag 14 september onder begeleiding van spoken word-artiest Pim Pomsy wandelen van de Protestantse kerk, naar De Tuin van Joke Kuiperij en Landgoed Welgelegen.
Op de drie locaties worden bezoekers getrakteerd op de beeldende kunst van Gejan Stolz en Tienke Zijlstra, een optreden van het hiphopcollectief Sendeep & Sensicane met organist en Jan Buiter en een aubade van zanger Ebele.
Natuurlijk kan ook kennis worden genomen van de geschiedenis van de locaties.

Rondje Koekange vindt plaats tussen 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree. 
Let op!:
Het optreden van Sendeep & Sensicane met Jan Buiter in de Protestantse kerk is om 13.00 en 15.30 uur. Na dit optreden neemt spoken word-artiest Pim Pomsy je mee naar de overige locaties en trakteert hij je op zijn poëtische beschouwingen. De overige activiteiten zijn doorlopend.

Locatie 1: Protestantse kerk, Kerklaan 20
Elke zondagmorgen luidt de kerkklok over het dorp Koekange. Het is een uitnodiging van de Protestantse Gemeente te Koekange. Sinds de veenontginning komen mensen in het eeuwenoude Godshuis aan de Kerklaan samen. Koekange is een randveenontginning, dat ontstaan is in de Middeleeuwen in het Echtenerveen in de Zuidwest hoek van Drenthe. Het wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1290. Tot het jaar 1331 ging men in Blijdenstein ter kerke. In dat jaar kreeg Koekange toestemming om een eigen kerk te bouwen. Het huidige gebouw dateert uit het jaar 1834. De nu protestantse gemeente was tot 2012 een hervormde gemeente.

Locatie 2: Landgoed Welgelegen, Prinsessenweg 8
Boerderij Welgelegen bestaande uit een in 1881 in Eclectische trant gebouwd woonhuis, een bedrijfsgedeelte uit 1906 en een platte aanbouw aan het woonhuis uit ongeveer 1910-1915. In de voorgevel is een stichtingssteen zichtbaar met: den 2 april 1881 den eersten steen gelegd door H.W. Steenbergen, oud 6 jaar. Nu biedt het Landgoed van de familie Bout pensionstalling aan paarden. Verder is er een Blikmuseum een theeschenkerij een minicamping en een Bed & Breakfast in het voormalig Stookhuis en Koetshuis. De blikken vertellen de geschiedenis van de industrialisatie en laten de ontwikkeling van de reclame zien. De collectie telt ruim 2000 blikken.

Locatie 3: De Tuin van Joke Kuiperij, Stationsweg 10
1868 gebouwde boerderij. De tuin is ongeveer 4000 m2 groot en sinds 2005 open voor publiek. De tuin bestaat uit verschillende delen die in elkaar overlopen, variëren in sfeer, maar altijd weelderigheid en natuurlijkheid uitstralen. Het gebruik van een- en tweejarigen naast de vaste planten, heesters en bomen draagt bij aan deze ongedwongen sfeer. Hagen, klimvormen en hier en daar grotere stukken gras zorgen voor rustpunten in de schaduwtuin, wilgenborders, pluktuin en boomgaard. 

Klik hier voor meer informatie.

Rondje Koekange wordt georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur in nauwe samenwerking met de medewerkers van de drie locaties.