• Creatieve Industrie - VET smaakmakersfestival

Resultaten ontwerpwedstrijd VET!

Categorie: 
Kunstbeoefening

Een burger met meelwormen die ons piepschuim hebben gegeten, een innovatieve messenslijper, een zaadzak, maar ook een verantwoorde frikandel van 'biologisch mannenvlees en naakte haver', een duurzaam theecafé en een jurk van melkverpakkingen. Vijftien ontwerpers hebben een duurzaam ontwerp of product ingestuurd voor de wedstrijd 'VET!, voedsel in de 21ste eeuw'. De ontwerpers presenteren hun creaties op 21 en 22 september tijdens het gratis toegankelijke Smaakmakersfestival in De Wijk. Zowel het festivalpubliek als een jury wijst een winnaar aan die een geldbedrag krijgt. 

Boeteburger, vette jurken en een kwartet
Studio MARC presenteert de 'Boeteburger'. De ontwerpers laten zien hoe meelwormen piepschuim consumeren en uiteindelijk zelf worden vermalen tot een burger die geserveerd kan worden aan hongerige consumenten.
Een ander ontwerp is het "Vet Kwartet... en jij leeft nog lang en gelukkig!". Kunstenaar Merlijn Enserink heeft een spelkwartet gemaakt voor kinderen om hen spelenderwijs te laten nadenken over gezonde voeding, bewegen, gelukkig zijn, de natuur en buitenspelen.
Antje Richardt Kazemier van Artak daagt met haar VETte Jurken producenten van voedselverpakkingen uit om verpakkingen te ontwerpen als halffabricaat voor kleding of tassen.
Een vakjury bestaande uit Albert Geertjes (vormgever), Diana Bont (kunsthistoricus en docent vormgeving aan Academie Minerva) en Joost Slijpen (tentoonstellingsmaker CBK Emmen), beoordeelt de ontwerpen van de deelnemers. Het beste ontwerp wordt beloond met een geldbedrag van 2.000 euro. 

Publieksprijs
Ook de bezoekers aan het Smaakmakersfestival worden gevraagd een stem uit te brengen op één van de ontwerpen. De designer met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs van 1.000 euro. De winnaars worden zondag 22 september 2019 om 17.30 uur op het hoofdpodium van het Smaakmakersfestival bekend gemaakt door gedeputeerde Hans Kuipers. 

Klik hier voor meer informatie.

Het project VET! is mogelijk dankzij een subsidie van de provincie Drenthe en de gemeente De Wolden.