• Proeftuin Nieuw Publiek

Proeftuin Nieuw Publiek

Categorie: 
Kunstbeoefening

De Rijksuniversiteit Groningen en K&C gaan in 2021 onderzoeken welke groepen mensen nooit naar kunst- en cultuuractiviteiten komen, wat het tegenhoudt en hoe podia en makers deze mensen toch tot een bezoek kunnen verleiden.

In de proeftuin Nieuw Publiek wordt er geëxperimenteerd met nieuwe vormen van aanbod, publieksbereik en marketing. De belangrijkste vraag die we willen beantwoorden is 'Hoe kun je een nieuw publiek interesseren voor kunst en cultuur en laten genieten van al het moois dat we in Noord-Nederland organiseren'? De proeftuin Nieuw Publiek biedt podia en makers de kans om nieuwe strategieën te ontwikkelen voor het bereik van nieuw publiek en uit te proberen aan de hand van producties die in het voorjaar van 2021 geprogrammeerd staan. 

De culturele evenementen in Noord-Nederland zijn divers en trekken toeschouwers uit het hele land. De beeldenmanifestatie Into Nature in Drenthe, festival Oerol op Terschelling en het muziekevenement Eurosonic in Groningen brengen duizenden mensen op de been, maar hoe kunnen we de inwoners in Noord-Nederland meer interesseren voor kunst en cultuur in de regio? Hoe verleiden we de mensen die tot nu toe nooit naar cultuur gingen tot een bezoek? 

Het onderzoek moet voor de zomer van 2021 zijn afgerond.

Op verzoek van de Minister van Cultuur is in 2018 een regioprofiel voor het Noorden opgesteld: We the North. Hierin staan het Noordelijke culturele ecosysteem en de ambities beschreven. In lijn met deze ambities is een aantal proeftuinen opgezet op het gebied van meertaligheid, beeldende kunst en publieksbereik. De laatste ambitie krijgt vorm in de Proeftuin Nieuw Publiek.