• Poplab Drenthe

Poplab Drenthe van start

Categorie: 
Kunstbeoefening

Poplab Drenthe gaat in juni van start. In het Poplab werken Drentse performers samen met andere creatieven aan bijzondere muzikale evenementen en cross-over producties. Poplab Drenthe realiseert creatieve broedplaatsen waar Drentse popmuzikanten worden gestimuleerd te experimenteren met andere kunstdisciplines, thema's of muziekvormen. Het doel is de popmuziek in de provincie een impuls te geven.

Shepherd Sessions
Poplab Drenthe start met de Shepherd Sessions. Drentse singer-songwriters trekken zich een dag terug op de Drentse hei om daar, onder begeleiding van singer-songwriters Yori Swart en Djurre de Haan (alias Awkward i), nieuwe liedjes te schrijven. Het resultaat wordt in juli gepresenteerd in Klein Paradiso in Echten.

Appleknockers Flophouse 1969-2019
In september wordt met de theatermakers van Garage TDI en de talenten van de Digital Art Factory (DAF) in Assen het legendarische album Appleknockers Flophouse muzikaal en theatraal opgevoerd. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat dit album van Cuby + Blizzards werd uitgebracht. De filmbeelden van de totstandkoming van de hoes van het album veroorzaakten in 1969 een mediarel, nadat een aantal boeren uit de omgeving van Wezup uitgenodigd waren in een café voor een fotosessie voor de hoes en er plotseling een stripdanseres binnenkwam. De foto's mochten niet gebruikt worden en de film over de dronken boeren en danseres was spraakmakend.

Remixed by Uhm
Een derde activiteit komt tot stand in samenwerking met het Uhm-festival in Assen. Liedjes van het Asser duo May and June en Beau & Roelof Meijeringh worden geremixt door dj Nathan Drohm en op 6 juli in de Drentse hoofdstad live ten gehore gebracht.

Poplab Academy
Drenthe kent verschillende talentontwikkelingstrajecten waar muzikanten worden gecoacht in hun ontwikkeling; van Kunstbende, naar Popsport, Drentsch Peil XL en Hit the North. Daarna houdt het op. K&C wil, in samenwerking diverse organisaties, met het Poplab in dat vacuüm springen. Op 23 juni vindt de eerste Poplab Academy plaats, waar muzikanten gaan broeden op nieuwe cross-over producties. In het 'muzikale pop-up laboratorium' moet het borrelen en bruisen van creatievelingen die willen experimenteren onder leiding van professionals. Al deze muzikantensessies, waar makers elkaar kunnen ontmoeten, moeten zorgen voor diverse nieuwe initiatieven.
Het Poplab Drenthe krijgt twee jaar subsidie van de provincie Drenthe. Ook VSBfonds heeft voor 2019 een bijdrage toegezegd. K&C begeleidt de deelnemende popmuzikanten met kennis, expertise en netwerken.