• Culturele Mobiliteit VMBO

Pilot Culturele Mobiliteit vmbo gestart

Categorie: 
Onderwijs

Dankzij een subsidie van de Provincie Drenthe kunnen vmbo-scholen en het praktijkonderwijs in Zuidoost-Drenthe de komende maanden met de leerlingen een bezoek brengen aan de grootste musea in de provincie. 
Het project Culturele Mobiliteit stimuleert vmbo-leerlingen kennis te maken met kunst en de historische verhalen van Drenthe. 
Docenten kunnen met hun klas naar het Drents Museum, Nationaal Gevangenismuseum, Museum De Buitenplaats te Eelde, Drents Archief en Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De programma's in de musea zijn aantrekkelijk voor leerlingen, want ze hoeven niet alleen te luisteren maar gaan ook zelf actief aan de slag.
Zo is er in het programma over de Koloniën van Weldadigheid een Koloniegame opgenomen en in de "Escaperoom" van het Drents Archief maken leerlingen kennis met de geschiedenis van Drenthe.
In het Drents Museum is aandacht voor de meest succesvolle Nederlandse motorcoureur aller tijde, zijspanracer Egbert Streuer.
In Veenhuizen kunnen leerlingen de voormalige strafgevangenis De Rode Pannen bezoeken dat gevolgd wordt door een quiz in het Gevangenismuseum waarbij ze het in groepjes tegen elkaar opnemen met doe-, kijk- en luistervragen over de strafgeschiedenis in Nederland. 

Als het project Culturele Mobiliteit op de scholen in Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn aanslaat wordt de pilot in het schooljaar 2019-2020 uitgebreid naar vmbo-scholen elders in Drenthe.