• Open Call voor kunstenaars in Emmen

Open Call voor kunstenaars in Emmen

Categorie: 
Kunstbeoefening

Duitsers en Nederlanders doen bij elkaar over de grens boodschappen en vieren hun vakanties als goede buren. Maar kennen we elkaar eigenlijk wel echt? 
Er zijn overeenkomsten, maar ook grote verschillen. Zeker op kunst- en cultuurgebied. In corona-tijd werd dit duidelijk. Vooral het verschil in politieke keuzes en politiek draagvlak. Kunst in Nederland moet ondernemerschap uitdragen en wordt vaak zelfs een leuke hobby benoemd, terwijl het in Duitsland de beschaving op een hoger niveau brengt. Nederlanders koesteren hun vrijheid en hoeven regels niet nauw na te leven, maar in Duitsland volg je de regels juíst om het goede voorbeeld te geven aan de jeugd. 

Duitsers maken grootse en meeslepende kunstwerken, waarbij zware thema's niet geschuwd worden. De Nederlander is een stuk lichtvoetiger en zelfs letterlijk ook schilder van het licht met als grote voorbeelden Johannes Vermeer en Rembrandt. Hoe kijk jij als kunstenaar in Emmen tegen de verschillen en/of overeenkomsten aan? Wij roepen jou op om je aan te melden voor een tentoonstelling rond het thema 'Over grenzen, goede buren'. Na selectie vragen we je twee a drie kunstwerken te realiseren. Deze werken worden september 2022 tentoongesteld in Villa Stahmer in Georgsmarienhütte, waar kunstenaars uit de gemeente Emmen hun werken presenteren samen met kunstenaars uit Georgsmarienhütte.

Interesse?
Stuur voor 10 november een foto van twee van je bestaande werken naar hellen@kunstencultuur.nl met een korte toelichting op dat wat je binnen het genoemde thema 'Over grenzen, goede buren' zou willen realiseren. Je hebt na selectie dan nog ruim de tijd om nieuw werk te maken.
Uit de inzendingen worden 20 kunstenaars geselecteerd om mee te doen. Inzendingen van professionals en amateurs zijn van harte welkom.

Georgsmarienhütte en de gemeente Emmen hebben sinds 1998 na de gemeentelijke herindeling met Schoonebeek een partnerband. Schoonebeek heeft sinds 1964 al warme contacten met deze Duitse gemeente. Door partnerbezoeken leer je elkaar beter kennen en zorgt voor openheid,
erkenning, samenwerking en wederzijds begrip. De directeur van Villa Stahmer wil de banden weer aanhalen, bijvoorbeeld met deze tentoonstelling.