• Once upon a time in the north

Once upon a time in the North brengt Grimm

Categorie: 
Kunstbeoefening

Vier bekende sprookjes van de gebroeders Grimm staan zaterdag 21 mei 2022 centraal in de voorstelling Once upon a time....

De voorstelling wordt uitgevoerd door het Noord Nederlands Jeugd Orkest in theater DNK in Assen. Samen met een jongerenkoor, zangsolisten, acteurs en vertellers brengt het orkest Roodkapje, Doornroosje, Repelsteeltje en De Gouden Sleutel met muziek, zang en vertellers in onder andere het Drents, Gronings en het Fries. Het project Once upon a time in the North laat daarmee de kracht van de meertaligheid in Noord-Nederland zien. 

Het vertellen en voorlezen van sprookjes spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Door er muziek aan toe te voegen wordt het sfeervol en prikkelend. De muziek van Once upon a time... is van de Belgische componist Jan van der Roost. Bekende streektaalartiesten vertellen elk één van de sprookjes. Uit Drenthe doet zangeres Martijje mee, uit Groningen RTV Noord presentator Erik Hulsegge en uit Friesland zanger Piter Wilkens.
Corina van Eijk, regisseur van Opera Spanga, zorgt voor de artistieke en theatrale invulling.

De eenmalige uitvoering in Drenthe is op 21 mei te zien in theater DNK in Assen en begint om 20.00 uur. 

Bijzonder support-programma met Wurdspøken – The Brass Edition 
Voorafgaand aan Once upon a time... laten blazers van het NNJO samen met rappers en spoken word-artiesten horen dat zelfs de meest uiteenlopende muziekstijlen heel goed te combineren zijn. De rappers hebben de afgelopen maanden onderzocht op welke wijze zij de streektaal en het dialect kunnen integreren in hun muziek. Hiermee treden ze in de voetsporen van grote artiesten uit New Orleans.

Het project Once upon a time in the North is mede mogelijk gemaakt door een Proeftuin Meertaligheid – We the North. Doel van dit programma is inwoners via prikkelende projecten op een laagdrempelige wijze kennis laten maken met de diversiteit aan talen in Noord Nederland. 

Op 18 mei wordt de voorstelling uitgevoerd in Friesland, op het galaconcert van Méér Muziek in de Klas in Theater Sneek. Na de uitvoering in Assen wordt Once Upon a time... nog één keer uitgevoerd. Dit gebeurt op 22 mei in Martiniplaza Groningen.