• Man achter piano, leerlingen luisteren
  • Embedded thumbnail for Neem een kijkje in ons Dossier Taal en Kunst

Neem een kijkje in ons Dossier Taal en Kunst

Categorie: 
Onderwijs

Hoe combineer je op een slimme manier muziek en taal? Welke artikelen moet je zeker lezen als je cultuuronderwijs in wilt zetten bij de taalontwikkeling van leerlingen? In ons Dossier Taal en Kunst hebben we lesideeën, video's en boekentips verzameld om muziek te koppelen aan taalonderwijs. Ook hebben we een blog en twee verslagen van activiteiten van Noordelijk Festival Cultuureducatie Krachtstof toegevoegd. Hiermee willen we leerkrachten en pedagogisch medewerkers inspireren om cultuuronderwijs te koppelen aan de taalontwikkeling van kinderen.

In het dossier vind je het verslag van de lezing die specialist cultuureducatie Chantal de Bonth verzorgde tijdens Krachtstof. Chantal werkt bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Chantal geeft allerlei voorbeelden en leestips over de integratie van taal en muziek. 

Onze collega Bas Hendrickx vertelt in zijn blog 'Nostalegie' over het plezier van spelen met taal en het kietelen van taalgevoel. 

Pedro de Bruyckere ging bij zijn lezing tijdens Krachtstof in op de rol die wij als volwassenen spelen bij de taalontwikkeling van kinderen. "Zet in op leesmotivatie én achtergrondkennis als het gaat om begrijpend lezen. Het gaat om een vermenigvuldiging. Dit is niet anders bij welke andere kunsttaal."

Ben jij als leerkracht of pedagogisch medewerker na een kijkje in ons dossier geprikkeld om cultuuronderwijs in te zetten bij de taalontwikkeling van kinderen? En kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Onze adviseurs helpen je graag verder. Advies en korte trainingen van K&C zijn kosteloos. Ook kun je gratis de publicatie 'Een reis maken' aanvragen. Hierin beschrijven we allerlei mogelijkheden om cultuuronderwijs te verbinden aan andere leergebieden. Kijk voor de mogelijkheden op deze webpagina

Dossier Taal en Kunst