• Into Nature 2020

Into Nature is terug in 2020

Categorie: 
Kunstbeoefening

Na de fascinerende eerste twee edities in Noord-Drenthe en Frederiksoord strijkt de tweejaarlijkse beeldende kunstexpeditie Into Nature in 2020 neer in de Zuidoosthoek van Drenthe. In het Bargerveen bij Emmen om precies te zijn. Dit gebied vormt het decor waarin je de hele zomer wandelend en fietsend kunt genieten van spectaculaire kunstwerken. 

De eerste namen van de deelnemende kunstenaars zijn bekend.
In totaal maken zo'n 20 kunstenaars van over de hele wereld werken voor Into Nature. Op dit moment zijn ze druk aan het schetsen en vinden er locatieverkenningen plaats in het Bargerveen.

Uitgenodigd is bijvoorbeeld:
Roger Hiorns (1975, Birmingham, Verenigd Koninkrijk). Hij brak in 2008 door met de installatie Seizure, waarvoor hij een zogenaamde 'council flat' in Londen liet vollopen met een mengsel van water en kopersulfaat. Na enkele weken liet hij het water wegvloeien waarna er op het plafond, de vloer en de wanden van de flat een prachtige intens blauw gekleurde kopersulfaat afzetting achterbleef – ineens was de vervallen flat tot grot, kunstwerk en bedevaartsoord getransformeerd. 
Marguerite Humeau (1986, Cholet, Frankrijk) wil de geschiedenis herschrijven. Ze is daarbij alleen niet zozeer geïnteresseerd in grote gebeurtenissen uit ons collectieve verleden. Humeau wil (veel) verder: ze richt haar blik op het ontstaan van de aarde, de evolutie, de allervroegste kunst. Veel van de beelden op haar indrukwekkende solotentoonstelling in het New Museum in New York in 2018 deden dan ook afwisselend denken aan oer-sculpturen en aan gemuteerde diervormen, variërend van de Venus van Willendorf tot de schedel van een vreemde sub-evolutionaire dinosaurus – waarbij op de achtergrond bovendien mysterieuze, elementaire zangstemmen klonken. Humeau voert haar toeschouwers graag terug naar de bronnen van ons bestaan om zo nieuwe scenario's voor de toekomst te kunnen schetsen.
Nina Canell (1979, Växjö, Zweden). Canell's werk draait om subtiele gebaren die energiestromen blootleggen die anders gemakkelijk onzichtbaar zouden blijven. Haar bekendste serie werken bestaat uit korte, afgezaagde stukken energie- en communicatiekabel – schijnbaar esthetisch en harmonieus als abstracte sculpturen, die in werkelijkheid overvloedig en onzichtbaar onder onze voeten liggen om ons van energie te voorzien. Canell speelt vaker met onzichtbare energie: zo maakt ze sculpturen van plasticine die gedurende de expositie langzaam van vorm veranderen en onlangs exposeerde ze in het prestigieuze Punta della Dogana in Venetië een nieuwe serie werken die bestaat schijnbaar willekeurig gebroken stukken tegel waarop een vreemde glinstering zichtbaar is: het is een dunne, uiterst precaire laag water die Canell zo weet te beheersen dat het net niet over de randen lekt. Nina Canell moet als geen ander op deze aflevering van Into Nature in staat worden geacht de subtiele krachten van de natuur bloot te leggen.

Kijk op https://intonature.net/ voor meer informatie.