MOVE ME! Inclusiedansfestival

Categorie: 
Evenementen

Wat als je lichaam of delen van je lichaam je ineens in de steek laten? Wat als je niet meer kunt zien, horen of zelfstandig bewegen en je afhankelijk wordt van anderen? Dans kan mensen met een beperking empoweren, boven zichzelf uit laten stijgen, alleen of met andere dansers. Tijdens het tweedaags Inclusiedans Festival MOVE ME! komen deze thema's aan de orde. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, praktijkvoorbeelden, de presentatie van werkprocessen en voorstellingen, gaan deelnemers in gesprek met elkaar en de vloer op. En dit allemaal onder leiding van dansprofessionals. Je kunt zowel op 10 al 11 juni 2022 deelnemen aan het festival. 

Kaarten
Toegangskaarten (inclusief lunch): € 20,- p.p. per dag.
Te bestellen via www.podiumzuidhaege.nl of telefonisch te reserveren van ma t/m donderdag tijdens kantooruren op nummer 0592 – 201 092.

Wat is er zoal te zien en te doen?
Op vrijdag 10 juni zijn drie gastsprekers uitgenodigd, die met het publiek in gesprek gaan. Dr. Saskia Damen, Associate professor aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, gaat in op het belang van non-verbale communicatie, tast en beweging voor het begrijpen van de wereld en het opbouwen van sociale relaties. Ook zal zij voorbeelden laten zien van de effecten van contactimprovisatie bij personen met (dubbelzintuiglijke) beperkingen. Choreografe Joop Oonk van Misiconi Dance Company gaat in op het werken met een mixed groep dansers. Welke artistieke goals kan en mag je jezelf stellen als choreograaf van een mixed dansgezelschap van amateurs en professionals? Waar liggen de uitdagingen? Welke tools ontwikkelde Joop Oonk voor de ontwikkeling van een eigen danstaal voor mensen met een beperking.
Tot slot zal artistiek leider Lucy Bennett van Stopgap Dance Company uit het Verenigd Koninkrijk vertellen over de positie van inclusiedans in Engeland. En voorbeelden laten zien van de hoge artistieke kwaliteit op het gebied van inclusiedans in Engeland.

Visio Haren
De lezingen worden afgewisseld door een presentatie van de dansvoorstelling MoveMe!. Leerlingen van Koninklijke Visio Haren Onderwijs werkten onder leiding van Anneke Janssen en Inge de Bruine gedurende een half jaar samen met leerlingen van het NH Stadslyceum, studenten van de Hanzehogschool en oud-dansers van Club Guy & Roni aan een dansvoorstelling. Na de presentatie gaan de makers in gesprek met het publiek.

Op zaterdag 11 juni staat het zelf doen centraal. In de ochtend en middag zijn er workshops van Joop Oonk en Lucy Bennett. Tussendoor zijn er films te zien over inclusiedans projecten. Afsluiting van de dag vormt de dansvoorstelling Tides van dance company Misiconi.

Inclusiedans Festival MOVE ME! is een initiatief van Podium Zuidhaege Assen in samenwerking met partners in kunst, cultuur en het sociaal domein. Martine van Dijk (De Nederlandse Dansdagen), LKCA, Roni Haver (Club Guy & Roni), MICHfoundation, Hanzehogeschool Groningen, NH Stadslyceum Groningen, Koninklijke Visio Haren Onderwijs en Rijksuniversiteit Groningen en K&C.

Symposium inclusiedans in Friesland
Keunstwurk organiseert op 5 juni in samenwerking met DanceAble Noord & PAFFF een symposium over inclusiedans. Dansaanbieders, dansmakers, dansers en participanten uit Noord-Nederland worden bevraagd wat het containerbegrip 'inclusie' nou en wat je als dansaanbieder kunt betekenen in dit vraagstuk. Inspiratie om tot een inclusieve danslijn te komen is het doel.
Datum: zondag 5 juni 2022 van 10:00-17:00 uur in Stadschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Kosten zijn 25 euro (inclusief koffie/thee/lunch/voorstellin)
Aanmelden kan op de website van Keunstwurk.