Minigolfbaan in Groningen

Categorie: 
Kunstbeoefening

Groningen kent verschillende stegen en vergeten pleintjes in de binnenstad. Kunstenaar Caroline van de Meent wil mensen met een andere bril naar deze pleintjes en steegjes laten kijken. Dit doet zij door deze plekken (tijdelijk) anders in te richten en onverwachte activiteiten te organiseren. 

In Groningen heeft Caroline in opdracht van Bureau Buitendienstop, tijdens het Let´s Gro Festival, een tijdelijke een minigolf-route aanleggen. De route begint op de Grote Markt en werkt verder door de binnenstad in de vergeten hofjes. De financiering van haar plan is mogelijk, dankzij de Creatieve Vouchers Groningen van K&C.

Minigolf is een vrolijke activiteit die leuk is voor alle leeftijden en alle leeftijdsgroepen samenbrengt. Het is een verrassende activiteit in een binnenstad en laat zien dat door tijdelijke ingrepen en tijdelijke activiteiten deze plekken een andere betekenis kunnen krijgen. De minigolfbanen van Carolien krijgen een eigen karakter en thema die de beleving van het spel versterken. 

De publieke ruimte staat in veel steden, waaronder Groningen, onder druk. De ruimte in binnensteden blijft gelijk, maar er zijn steeds meer mensen die van deze ruimte gebruikmaken. Steden worden daarom steeds drukker en er wordt gezocht naar nieuwe publieke ruimte of manieren om de ruimte in de steden zo goed mogelijk te benutten.
Daarbij hoort de binnenstad te functioneren al een inclusieve omgeving; als huiskamer van de hele stad. De binnenstad is echter niet altijd even goed ingericht voor kinderen en ouderen, waardoor die voor een deel de stad vermijden of niet kunnen gebruiken. 

Caroline van de Meent wil de openbare ruimte in Groningen terugwinnen voor jong en oud. Dit gaat zij doen door ontoegankelijke plekken in de binnenstad te activeren.