• Creatieve vouchers Groningen - De Jakobijn

Kunstwerk voor De Jakobijn

Categorie: 
Kunstbeoefening

In de entree van appartementencomplex "De Jakobijn" in Groningen werkt kunstenaar Maria Madelon van Velthoven aan een kunstzinnige aankleding van de hal van het gebouw. Maria Madelon is één van de weinige ZZP'ers in de culturele sector wiens klus niet is afgezegd.

Zelf zegt ze daarover: "De mensen zijn zo blij dat er ook dingen gewoon doorgaan. En dan ook nog iets dat de entree van hun huis mooier maakt. Het is tamelijk bizar. Meestal is het omgedraaid. Zit ik in stilte te werken. Nu lijkt het de omgekeerde wereld. Om mij heen is alles stil. Iedereen in afwachting op wat er komen gaat.
(...) 

De hal van het appartementencomplex is heel groot en de witte wanden zijn drager voor het grootste schilderij dat ik ooit gemaakt heb. Bewoners die niet samen zouden spreken komen nu wel met elkaar in gesprek.
Op veilig afstand want dat kan makkelijk in zo'n grote ruimte. Mensen die al dagen in stilte thuiszitten te werken zijn blij dat ze eventjes een praatje maken wanneer ik bezig ben op de steiger. Ze worden blij van alle gebouwen en ook dat ze deelgenoot zijn van de groei van dit kunstwerk." 

Het appartementencomplex "De Jakobijn" is in 2017 door AAS Architecten uit Groningen gerealiseerd. Het gebouw kenmerkt zich door diversiteit in de façade, moderne belijning en heldere kleurstelling, waarbij de architect aansluiting heeft gezocht bij zowel de historie als de bestaande bebouwing van het Ebbingekwartier.

Dankzij de regeling Creatieve Vouchers Groningen kan het kunstwerk gerealiseerd worden.