Inschrijven voor extra cultuurlessen kan tot 1 december

Categorie: 
Onderwijs

Op dit moment hebben 32 scholen ingetekend op de extra cultuurlessen die dit schooljaar in de gemeente Groningen worden aangeboden. Het gaat om 61 groepen met 1292 leerlingen van groep 7 en 8. De extra lessen zijn een kosteloze aanvulling op de bestaande cultuurlessen op school. Deze kunnen worden aangeboden dankzij de NPO-gelden van de gemeente Groningen. Scholen die ook willen profiteren van dit aanbod, kunnen zich nog tot 1 december aanmelden.

De gemeente Groningen heeft een deel van de gelden van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) geoormerkt voor cultuuronderwijs. Culturele organisaties konden hierdoor lessen theater, muziek en beeldende kunst ontwikkelen. Leerlingen kunnen in een les van Noorderlicht een zelfportret met een houten platencamera uit de 19e eeuw maken. SPOT biedt een kijkje achter de schermen bij de Stadsschouwburg of Oosterpoort. En Museum aan de A reist met de leerlingen naar het jaar 1672. Het NNO stimuleert een Doemaarmeeband op elke school en Kunstpunt Groningen neemt leerlingen mee naar kunstwerken op straat. Ook de Synagoge Groningen, het Groninger Museum en bijvoorbeeld Het Houten Huis bieden gratis cultuurlessen.

Met dit extra aanbod leveren de culturele instellingen in de gemeente een bijdrage aan het versterken van het cultuuronderwijs in het kader van het Herstelplan Onderwijs van de gemeente Groningen. Het herstelplan loopt tot medio 2023 en is bedoeld om de achterstanden op de scholen in te halen die in coronatijd zijn ontstaan. In de gemeente Groningen zijn 76 scholen voor primair en speciaal onderwijs.