• Logo Filmfeesten

Fillmfeesten en Proeftuinen Filmhub Noord

Categorie: 
Onderwijs

Filmhub Noord staat in de startblokken voor een nieuw schooljaar bomvol plannen, projecten en Proeftuinen om filmeducatie een flinke boost te geven. Leerlingen uit groep 6, 7 of 8 kunnen de komende maanden meedoen aan een filmwedstrijd. Ze maken hiervoor (al dan niet begeleid door een professioneel filmdocent) een filmpje van maximaal 10 minuten. De makers van de beste filmpjes mogen naar het Filmfeest in de eigen provincie en tijdens het Filmgala in Forum Groningen wordt de winnaar bekend gemaakt. Kijk voor data, deadlines en meer informatie op de website van Filmhub Noord.

Terugblik op de Proeftuinen
In de drie noordelijke provincies werkten leerlingen, leraren en filmmakers vorig schooljaar samen in Proeftuinen. Hierin werd gezocht naar manieren waarop filmeducatie een vaste plek in het onderwijs kan krijgen. Bekijk de terugblik op Vimeo. Ook aankomend schooljaar worden Proeftuinen georganiseerd, waarin veel geëxperimenteerd en geleerd wordt.

Onderwijsprogramma's 
In Friesland ontstonden in de Proeftuin twee inspirerende onderwijsprogramma's, overdraagbaar naar andere scholen, provincies en aanbieders. Wat is er nodig om filmeducatie naar een ander plan te tillen, zijn er aanknopingspunten in het curriculum, de identiteit van de school en de dagelijkse lespraktijk? Welke plek heeft film en filmeducatie nu en welke interventie zorgt ervoor dat die plek steviger, beter en structureler wordt? Beide programma's staan nu online op de website van Filmhub Noord: de lesmethode Film is Fake (door Mirjam de With voor groep 6, 7 en 8) en de docentenhandleiding Geschiedenis & filmeducatie (door Emile Frowijn voor derdejaars en hoger van havo en vwo).