• Loes Heebink - Clemenswerther Flüsterer

Een kunstproject over de jacht

Categorie: 
Kunstbeoefening

Loes Heebink, beeldend kunstenaar uit Kolderveen, voltooide onlangs het kunstwerk 'De Clemenswerther Flüsterer'.
Het werk, dat tot stand kwam als onderdeel van het Nederlands-Duitse project Grenzkultur is deze maand te zien bij Schloss Clemenswerth in Sögel (Emsland). 

Manshoog maar door hun transparantie zeer ijl staan tussen de bezoekersparkeerplaats en het hoofdkasteel drie figuren: Een paard, een jachthond en een valk. 
Bezoekers moeten goed kijken en luisteren om het verhaal van deze dieren te ervaren. Daarvoor zorgt een subtiele soundscape. 

Loes Heebink geeft met dit werk niet alleen een hedendaagse visie op het onderwerp "jacht", maar heeft dankzij haar jachtvergunning ook inzicht in het spel tussen mens en dier tijdens de jacht: "Wat mij het meest fascineert tijdens de jacht is de connectie tussen mens en natuur via de dieren. Als wij goed kijken en luisteren naar het gedrag van de dieren, leren wij ook iets over ons zelf. Wij begrijpen, hoe de natuur in elkaar zit en functioneert. De scherpe zintuigen van de dieren helpen de mensen dan ook om voedsel in de natuur te vinden en te oogsten of bijvoorbeeld een natuurramp of dreigende ziektes te zien aankomen."

Het werk gaat het komende halfjaar reizen door Emsland, Grafschaft Bentheim en Drenthe en zal onder meer te zien zijn bij de Havixhorst.