• Culturele Mobiliteit in de klas

Drentse musea bieden online programma voor scholen

Categorie: 
Onderwijs

Jaarlijks bezoeken duizenden Drentse basisschoolleerlingen en ruim 2.000 Drentse vmbo'ers de grote culturele instellingen in de provincie. Dit gebeurt via het project Culturele Mobiliteit. Nu een bezoek aan de musea niet mogelijk is bieden de musea 'Culturele Mobiliteit in de klas'. Een aantal digitale lessen en gastlessen waarin leerlingen toch kennis kunnen maken met het Meisje van Yde, de prehistorie en bijvoorbeeld het leven in de proefkolonie. 

Bekijk het volledige programma van Culturele Mobiliteit voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs op onze website. 

Programma's Culturele Mobiliteit in de klas
Culturele Mobiliteit biedt educatieve programma's in het Gevangenismuseum, Museum De Buitenplaats, Museum De Proefkolonie, Drents Archief, Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Hunebedcentrum. Het biedt leerkrachten de mogelijkheid om kunst en erfgoed tastbaar te maken voor alle leerlingen. Leerlingen maken zo onder andere kennis met de verhalen uit de Canon van Drenthe en beeldende kunst. In de musea worden ze uitgedaagd om zelf dingen te onderzoeken en hun creativiteit te gebruiken. In de online programma's gebeurt hetzelfde.
Scholen kunnen in een 360 graden ontdekkingstocht kinderen kennis laten maken met de 18e-eeuwse bewoners van het Ontvangershuis in Assen. Ze kunnen ook een archeoloog in de klas halen of leerlingen in een online-quiz een eeuwenoud raadsel in het archief laten oplossen. Scholen kunnen kiezen voor een gastspreker in de klas die vertelt over de Tweede Wereldoorlog en leerlingen kunnen hun eigen Proefkolonie bouwen in een spannend computerspel van Museum De Proefkolonie. Het jubilerende Museum De Buitenplaats biedt gratis lesbrieven en creatieve opdrachten rond een kunstwerk.

Vmbo en praktijkonderwijs
Het vmbo en het praktijkonderwijs kan ook een ex-gedetineerde uitnodigen of een stilleven leren maken.

Programma´s primair onderwijs  

Programma´s voortgezet onderwijs 

Foto homepage: Bart de Nes