• Drentse Talentprijs 2019 - Anne-Will Lufting

Dit zijn de winnaars van de Drentse cultuurprijzen

Categorie: 
Kunstbeoefening

De Drentse Talentprijs Cultuur is dit jaar voor kunstenaar Anne-Will Lufting uit Nieuw-Amsterdam. Anne-Will Lufting kreeg de prijs voor haar bijzondere, gevouwen kunstwerken. Stichting Gedeelde Verhalen is winnaar van en de Drentse Anjer Prijs 2019. De stichting maakt historische theaterproducties in Drenthe en Groningen en levert een belangrijke bijdrage aan cultureel Drenthe. 

Drentse Talentprijs Cultuur 
Anne-Will Lufting maakt kunstwerken van leer, kunstleer en bisonyl dat ze op verschillende manieren buigt en verft waardoor er enerzijds de kenmerken van een sculptuur en anderzijds die van een schilderij ontstaan. De jury van de Drentse Talentprijs Cultuur 2019 schrijft in haar rapport: "De kunstwerken van Anne-Will bevinden zich op het snijvlak van twee- en driedimensionaliteit. Uit het werk spreekt artistieke ambacht. Het werk is conceptueel en zintuigelijk met veel zeggingskracht en power. Het roept verwondering op, is boeiend, fijn om naar te kijken en maakt blij."
De Talentprijs is een prijs van Stichting Kunst & Cultuur (K&C). Naast de titel krijgt de 27-jarige Anne-Will een bedrag van 2.500 euro en een sculptuur van Els Mondt. K&C stimuleert de winnaar het geldbedrag te besteden aan de ontwikkeling van het eigen talent, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of een materiaalstudie.
Andere genomineerden voor de prijs waren singer-songwriter Nadua Kramer uit Assen en musicaltalent Willemijn Maandag uit Sleen. 

Drentse Anjer Prijs
De Drentse Anjer Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe ging naar Stichting Gedeelde Verhalen. Volgens de jury van deze prijs onderscheidt Gedeelde Verhalen zich in het bijzonder door een historisch verhaal van verschillende kanten te belichten en een aanpak waarin professionals en amateurs samen het stuk vorm geven. De voorstelling "Aan de andere kant" uit 2018 over de Moluks-Nederlandse geschiedenis, zat vol muziek, dans en film die het publiek raakte in het hart. De voorstelling oordeelde niet, maar liet de verhalen horen. Aan de Drentse Anjer Prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. Met de Prijs kan de stichting de voorstelling als trilogie verder ontwikkelen en spelen.
De andere genomineerden voor de prijs waren Stichting Event Support Meppel en Stichting De Groene Ruimte uit Borger. Zij ontvangen beide een geldbedrag van 1.000 euro.

De Drentse Anjer Prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Danshuis Noord die met het geldbedrag de danstheatervoorstelling "Generation I" maakte over jongeren en nieuwe media.
De Drentse Talentprijs Cultuur bestaat al negen jaar. Deze prijs werd eerder toegekend aan musicaltalent Willemien Dijkstra (2018), Dj/producer Code-E (2017) en aan trombonist Arjen Linker en schrijfster Jante Wortel (2016).