• Opgehaalde herinnering

De Opgehaalde Herinnering

Categorie: 
Evenementen

Ooit was een ophaalbrug het markante herkenningspunt in het landschap bij Wilhelminaoord. Sinds februari dit jaar is de brug terug als kunstwerk 'De Opgehaalde Herinnering' van kunstenaar André Pielage. Ter gelegenheid van het 200 jarig jubileum van Stichting Maatschappij van Weldadigheid schenkt de Provincie Drenthe op 17 september 2021 het kunstwerk aan de gemeente Westerveld. 

De Opgehaalde Herinnering
'De Opgehaalde Herinnering' staat symbool voor de ophaalbrug die tot circa 1900 het landschap bij Wilhelminaoord sierde. Het kunstwerk vormt een brug over het fietspad langs de Koningin Wilhelminalaan. Een deel van het fietsdek is verhoogd, waardoor het de suggestie wekt van een echt brugdek. 

De actualiteit verbonden met de geschiedenis van de koloniën
De Koloniën van Weldadigheid gelden als de wieg van onze verzorgingsstaat. Deze is in de loop van de eeuwen sterk ontwikkeld en regelmatig in haar voortbestaan bedreigd. Zo is ook in de afgelopen jaren onze verzorgingsstaat regelmatig onderwerp van discussie geweest. Om de actualiteit te verbinden met de geschiedenis van de koloniën, is aan de brug een aankondigingsbord bevestigd. De tekst die hierop staat is verwisselbaar en actueel.