• Culturele Mobiliteit vmbo - Drents Archief

Culturele Mobiliteit VO

Dankzij een subsidie van de provincie Drenthe kunnen vmbo-scholen en het praktijkonderwijs in Drenthe in het schooljaar 2019-2020, tegen sterk gereduceerde prijs, met de bus naar één van de grote musea in Drenthe. 
Het project Culturele Mobiliteit biedt leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo en leerlingen in de onderbouw van het praktijkonderwijs, een ruime keuze aan educatieve programma's. De logistieke organisatie van het vervoer wordt gecoördineerd door K&C. 

Culturele Mobiliteit heeft als doel jongeren kennis te laten maken met het culturele erfgoed en de collecties van de Drentse musea.
Zoals uit onderzoek blijkt, vergroot museumbezoek het historisch-empathisch vermogen en onthouden leerlingen tijdens lessen op locatie de kleinste details van de overgedragen kennis.
K&C weet vanuit het primair onderwijs dat de organisatie van vervoer en de kosten voor de educatieve programma's voor scholen van doorslaggevende betekenis zijn voor het wel of niet bezoeken van een museum.
K&C helpt met het organiseren van het busvervoer en de musea bieden een aantrekkelijk educatief programma, waarin de jongeren niet alleen hoeven te luisteren maar ook zelf aan de slag gaan. 

In het schooljaar 2019-2020 kunnen scholen kiezen voor een bezoek aan Museum De Buitenplaats, het Gevangenismuseum, Drents Museum, Drents Archief, Hunebedcentrum of Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Aanmelden kan via door het invullen van het inschrijfformulier.

"Het is goed voor het leerklimaat om eens wat anders te doen dan in de school te zijn. Het is heel leerzaam voor de leerlingen om in een museum te kijken", aldus één van de deelnemende scholen aan de pilot Culturele Mobiliteit.
De pilot Culturele Mobiliteit voor het vmbo vond plaats in Zuidoost-Drenthe en was zeer succesvol.