• Culturele Mobiliteit - Fraeleymaborg

Culturele Mobiliteit Groningen volgeboekt

Categorie: 
Onderwijs

Iedere Groningse basisschoolleerling zou de kans moeten krijgen om kennis maken met één of meerdere musea of erfgoedinstellingen in de provincie. Om dit te realiseren is drie jaar geleden het project Culturele Mobiliteit in het leven geroepen, met subsidie van de provincie en gemeenten in Groningen. De afgelopen jaren werd er al flink gebruik van gemaakt, maar voor het eerst is het project al bij aanvang van het schooljaar geheel volgeboekt. 

Culturele Mobiliteit is een initiatief van Stichting Kunst & Cultuur (K&C) en het Groninger Museum. Scholen zijn dankzij het project verzekerd van goed busvervoer en een lesprogramma in de deelnemende instellingen dat aansluit bij de kennis en de belevingswereld van de kinderen. Voor het vervoer van al die kinderen is Jolanda Vas verantwoordelijk. "Dit schooljaar vervoeren we het maximale aantal van 6000 kinderen en we hebben zelfs een wachtlijst", zegt Vas. Het project is mogelijk dankzij structurele subsidie van de provincie Groningen en financiële bijdragen van verschillende Groninger Gemeenten die veel waarde hechten aan de culturele lesprogramma's op locatie. "Een bezoek aan bijvoorbeeld het Klooster Ter Apel of het Veenkoloniaal Museum versterkt het historisch bewustzijn van de kinderen. En in het Groninger Museum maken ze kennis met hedendaagse kunst. Een buitenschoolse ervaring die bijdraagt aan een brede ontwikkeling die wij bij K&C alle kinderen toewensen." 

Jolanda Vas verklaart de belangstelling voor Culturele Mobiliteit als volgt: "We hebben het project actief onder de aandacht gebracht bij alle basisscholen in de provincie. Het is aantrekkelijk voor de school dat wij de organisatie van het busvervoer uit handen nemen. Tenslotte is het de prijs die het doet. Voor twee tot vier euro per leerling kan een leerkracht het busvervoer nooit zelf organiseren."
Als scholen zich nu nog inschrijven komen ze op een wachtlijst. "Door omstandigheden lukt het nog wel eens om een school alsnog te plaatsen", zegt Vas. "Lukt dat dit jaar niet dan hebben zij volgend schooljaar voorrang op een museumbezoek". 

Klik hier voor meer projectinformatie.