• Culturele Mobiliteit Groningen nu ook voor vmbo-leerlingen

Culturele Mobiliteit Groningen nu ook voor vmbo

Categorie: 
Onderwijs

Ook vmbo-scholen in Groningen kunnen deze maand deelnemen aan het vervoersproject Culturele Mobiliteit. Doel is de vmbo-leerlingen kennis te laten maken met de verhalen en kunstobjecten van Groninger musea. De scholen doen mee aan een pilot van K&C en de provincie Groningen. De leerlingen van het Ubbo Emmius uit Winschoten maken op 14 juni 2022 de eerste rit met de vmbo-bus. De school boekte het programma De Collectie in het Groninger Museum. In dit educatieve programma maken de leerlingen onder leiding van een museumdocent verschillende interactieve foto-opdrachten met mobiele telefoon, nadat ze verschillende kunstwerken hebben bekeken. 
Als de pilot goed verloopt kunnen volgend schooljaar alle vmbo-scholen in de provincie gebruik maken van het project. Naast een educatief programma in het Groninger Museum is dan ook een programma te volgen in Klooster Ter Apel.

Door een korting op het busvervoer en de organisatie van het bezoek aan K&C over te laten hopen wij dat vmbo-scholen sneller een bezoek met hun leerlingen aan het museum of klooster brengen. Naast het Ubbo Emmius, gaan ook 2 klassen van het Dollard College uit Bellingwolde met de pilot lesprogramma's in het museum volgen.

Culturele Mobiliteit bestaat al voor basisscholen
Het project Culturele Mobiliteit loopt al sinds 2016 voor de basisscholen in de provincie. Basisscholen kunnen jaarlijks kiezen uit educatieve programma's bij zeven musea in Groningen. Deze buitenschoolse cultuureducatie biedt mogelijkheden om kunst en erfgoed tastbaar te maken. 

Met de pilot Culturele Mobiliteit vmbo willen wij onderzoeken hoe de programma's en het georganiseerde vervoer door de middelbare scholen worden ervaren en hoe wij de pilot het beste een vervolg kunnen geven. Wij hopen dat volgend schooljaar zo'n 1500 vmbo-leerlingen vervoerd kunnen worden.