Wroeten

In het verleden van Drenthe liggen veel verborgen en vergeten verhalen. Door te wroeten in het verleden gaan kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines enkele verhalen uit de vergetelheid halen en naar het nu brengen. In mei 2021 werden de resultaten gepresenteerd.

Kimberley van Keulen en Sara Rosman maakten een theatervoorstelling over prostituee Clari Lambers. Deze dame van lichte zeden was actief in de Roelof van Echtens herberg annex bordeel in Hoogeveen. Alle praktijken die daar plaatsvonden zijn destijds in de doofpot gestopt. Die doofpot gaat dankzij de theatermakers straks een klein beetje open. 

The Serenade Sisters maakten een lied over Operatie Amherst. Operatie Amherst was de codenaam van de geallieerden voor een speciale commandoactie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe. 

Kunstenaar Gea Koopman heeft een knekelhuis over de kinderlijkjes in Vries uitgewerkt. Een knekelhuis is een gebouw op een begraafplaats of naast een kerk. Koopman ging wroeten naar de reden waarom de kinderlijkjes in Vries liggen en het verhaal met een VR bril vormgegeven.