Blackbriar wint Drentse Talentprijs Cultuur

De symfonische rockband Blackbriar is de elfde winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur van K&C. De band uit Assen kreeg een geldbedrag van 2.500 euro en een beeldje. De gothicband won de prijs vanwege hun meeslepende muziek en de manier waarop zij in 2020 wereldwijd fans interesseerden voor een crowdfundingactie om hun debuutalbum te financieren. De twee andere genomineerden voor de prijs, beeldend kunstenaar Ilana de Boer (Assen) en dichter Iduna Paalman (Rolde), ontvingen beiden een bedrag van 500 euro.

Blackbriar kon in 2020 dankzij de succesvolle crowdfundingactie niet alleen een album opnemen, maar ook een videoclip maken. Het album verscheen begin 2021. De jury heeft veel bewondering voor wat de band op eigen kracht en in eigen tempo heeft bereikt. De muziekclips van Blackbriar noemt zij groots en de muziek duister en dromerig tegelijk. De jury vindt het een feest om naar de band en hun uitingen te kijken. Daarmee schaart ze zich achter miljoenen YouTube-kijkers wereldwijd.

Blackbriar is al sinds 2012 bezig. In 2017 bracht de band in eigen beheer een EP uit en begin 2021 een debuutalbum.
De jury schrijft in haar rapport: "De meeslepende composities zijn goed gearrangeerd, de zang is prachtig en de muziek wordt theatraal en met veel bezieling gebracht. Muzikaal en visueel denken de bandleden goed na over wat zij willen uitstralen. Tel daarbij de ambitie om zich sterk te willen ontwikkelen en je wordt als band zomaar de belofte van Nederland genoemd. De jury is ervan overtuigd dat de band deze belofte waar gaat maken."

  • Winnaar Drentse Talentprijs Cultuur - Blackbriar
    Blackbriar